Een Chromebook aanschaffen. Misschien past dit device heel goed in jouw levensstijl, maar je moet wel met een paar dingen rekening houden voordat je een gaat kopen.

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is een laptop die (bijna) helemaal via het internet werkt. Dat betekent dat je documenten opslaat via internet, dus in de cloud. Je hebt geen harde schijf nodig waar al je bestanden op staan. Er zit wel een snelle SSD schijf in om het besturingssysteem te draaien, maar deze is erg klein. De meeste gewone laptops hebben Windows als besturingssysteem, Macbooks gebruiken MacOS als besturingssysteem. Chromebooks daarentegen maken gebruik van Chrome OS, een besturingssysteem van Google.

Wat is Chrome OS?

Google heeft Chrome OS zo licht mogelijk gemaakt. Dat betekent dat alleen Google Chrome van te voren is geïnstalleerd. Meer heb je in principe ook niet nodig bij een Chromebook, aangezien je alles doet via de browser. Chrome OS gebruikt programma’s zoals Dropbox, Onedrive of Google Drive om bestanden te beheren. Je gebruikt Google Docs of de web versie van Office 365 om bestanden te bewerken. Ook kan je gerust op je Chromebook gebruik maken van streamingdiensten zoals Spotify, Youtube en Netflix.

Nadelen van een Chromebook

Dat klinkt allemaal best leuk en aardig, maar wat voor nadelen zitten er dan verbonden aan zo’n soort laptop? En kan je aan de hand daarvan bepalen of een Chromebook wat voor jou is?

Je hebt altijd stabiel internet nodig

Het klinkt mooi, zo’n lichte laptop die alles doet via Chrome, maar daarvoor heb je wel altijd een stabiele internetverbinding nodig. Ben je veel onderweg om te reizen, kan het wel eens zijn dat je verbinding niet helemaal goed werkt. Dan werkt je laptop dus ook niet optimaal. Er zijn natuurlijk apps die je kan installeren zodat je ook kan werken zonder goede internetverbinding, maar over het algemeen heb je die nodig om je documenten op te halen. Werk je altijd vanuit huis of je kantoor waar goed internet gegarandeerd is, maakt dit voor jouw niet zo veel uit.

Niet geschikt voor zware programma’s

De lichte laptop is natuurlijk een concept. Voor mensen die veel online en in de cloud werken is dit een uitkomst. Je Chromebook kan echter geen zware programma’s afspelen omdat hij het simpelweg niet aankan. Denk hierbij aan prgramma’s zoals Photoshop of een programma om video’s mee te bewerken. Ook kan je op de kleine harde schijf maar weinig programma’s installeren. Het doel van de Chromebook is om je werk in de cloud makkelijker te maken, niet om alle programma’s op dezelfde manier als een laptop te installeren.

Je kan er niet mee gamen

Deze Chromebook is ook niet geschikt om mee te gamen. Net zoals de andere zwaardere programma’s kan een Chromebook het niet aan om een zwaar spel goed te laten afspelen. Echte pc games nemen te veel ruimte in, daar is een Chromebook simpelweg niet voor gemaakt. Je kan er uiteraard spelletjes mee spelen in de browser, daar zal hij dan wel weer goed in zijn.

Geen fysieke backup

Je Chromebook maakt een backup in de cloud, maar een fysieke backup op een schijf zit er niet in. Daar is de opslagcapaciteit meestal niet groot genoeg voor op een Chromebook. Als je graag een backup wil van je bestanden op een schijf, dan is een Chromebook misschien niet de juiste laptop voor jou. De meeste Chromebooks hebben namelijk flashopslag onder de 100 GB. Veel bestanden kan je daar niet mee bewaren. In dat geval is voor jou een Windows of een Mac misschien beter.

Synchroniseren gaat alleen online

Hoewel een aantal apps op je Chromebook in feite offline bruikbaar zijn, werken deze apps het beste als je online bent. Zo is het mogelijk een mail te typen als je offline bent, maar deze wordt pas verstuurd als je verbinding hebt met internet. Of schrijf je een paar alinea’s voor een verslag of rapport, worden je aanpassingen alleen gesynchroniseerd als je online bent. Je bent op sommige punten dus echt afhankelijk van een actieve internetverbinding.

Chromebook vs laptop

Nu je weet wat een Chromebook kan, waar hij handig voor is en wat juist zijn gebreken zijn, kan je een goed geïnformeerde keus gaan maken tussen een Chromebook of een andere laptop. Een Chromebook is geschikt voor iemand die geen gebruik maakt van zware programma’s en voornamelijk een laptop nodig heeft voor tekstbewerking, e-mails en internetten. In de Chrome Market kan je honderden app en games downloaden. Je zal er even aan moeten wennen, maar het is een gebruiksvriendelijk systeem.

Studenten

Een Chromebook is een perfecte laptop voor studenten. Hij is relatief goedkoop ten opzichte van een normale Macbook of Windos laptop. Je kan Chromebooks al krijgen vanaf €150,- maar de meeste kan je voor rond de €300 op de kop tikken. Je kan er al je schoolwerk op doen en je raakt nooit je bestanden kwijt, aangezien alles in de cloud opgeslagen is. Nooit meer gestress om een computer crash en je verloren scriptie. Hij is online gesynchroniseerd in de cloud.

Wat voor Chromebook moet je kopen?

Bij het vergelijken van Chromebooks moet je met name kijken naar het werkgeheugen, ook wel RAM-geheugen, dat erin zit. Dat werkt als volgt; Heb je meestal maar 1 tot maximaal 3 tabbladen open in je browser, dan heb je voldoende aan 2 GB werkgeheugen. Heb je vaak 3 tabbladen of meer open dan heb je in ieder geval 4 GB nodig. Heb je een groot budget en wil je misschien een iets duurdere Chromebook kopen, kan je het best gaan voor een met 6 of 8 GB werkgeheugen erop.