Het lijkt misschien vandaag de dag belangrijk dan ooit: maar waar moet je precies opletten bij het kiezen van een energieleverancier. Het is tenslotte zo dat gas en stroom duurder en duurder lijkt te worden. Wie geld wil besparen zal regelmatig moeten checken over de energieleverancier nog wel bij hem of haar past. In deze blog vertellen we jou daar meer over.

Energie is nodig om prettig te wonen. We willen tenslotte ons huis kunnen verwarmen en we willen kunnen douchen onder warm water. Om energie te krijgen, moet je wel een contract afsluiten met een energieleverancier. Je kan één keer per jaar overstappen van energieleverancier. En dat zorgt ervoor dat je soms ook minder gaat betalen. Laten we eens kijken hoe dat werkt. 

Vergelijk energieaanbieders

Als je een nieuwe aanbieder zoekt voor energie dan is dat waarschijnlijk niet omdat je ontevreden ben over het gas. Gas of energie is namelijk altijd hetzelfde. Het kan wel zijn dat je niet langer meer wilt dat je grijze energie verbruikt, maar dat je liever groene energie wilt gaan gebruiken. Groene energie is tenslotte duurzamer dan grijze. Het kan ook zijn dat je minder wilt gaan betalen of dat je wilt checken of je huidige leverancier nog wel het beste bij je past. Allemaal redenen om te kiezen voor energie vergelijken

Als je energie gaat vergelijken kom je vaak uit op een energievergelijker. Dit zijn websites die transparant te werk gaan en die jou heel gemakkelijk kunnen laten zien wat je allemaal kun kiezen. Hoe werkt het? Nou, heel simpel. Je vult eerst je gegevens in. Denk bijvoorbeeld aan je postcode en huisnummer. En je vertelt hoe groot je huishouden is. Dit zijn allemaal belangrijke onderdelen, want hierdoor krijg je een heel gericht resultaat. Vervolgens kun je ook je jaargegevens invullen. Zo kun je zien hoeveel je dit jaar gaat verbruiken en wat de kosten hiervan zijn. Vervolgens rolt deze online vergelijker de beste opties voor jou uit. 

Belangrijke punten om op te letten

Je kan naar verschillende punten kijken. Denk bijvoorbeeld aan de goedkoopste, maar natuurlijk ook de meest duurzame. Op die manier kiezen mensen vaak hun nieuwe energieleverancier uit. Het is een fijn idee om te weten waar je energie vandaan komt. Tegenwoordig moeten energieleveranciers hier ook transparant in zijn. Ook is het prettig om te weten wat je zelf kunt doen, denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen. Het is prettig om te weten of je energie dat je zelf hebt opgewekt, maar niet verbruikt, wel kunt terugsturen. Vaak krijg je hier dan een vergoeding voor. Met als resultaat dat je energierekening nog goedkoper is. 

Een nieuwe energieleverancier uitzoeken is dus allesbehalve lastig. Maar het is wel belangrijk dat je even goed let op een aantal zaken. Dit geldt ook voor wanneer jij zelf energie opwekt. Maar ook als jij andere punten heel belangrijk vindt, zoals: waar kom deze stroom vandaan? Start altijd met het invullen van jouw persoonlijke gegevens en je hebt binnen korte tijd een nieuwe energieleverancier gevonden. 

Meer weten over terugleveren van stroom? Je ziet het hier!