Wanneer je op zoek bent naar een product of dienst, check je vast wel eens reviews. Reviews van het product, zoals het hotel of de verhuurder als je op vakantie gaat, of reviews van de aanbieder achter een website bijvoorbeeld. Maar niet alle reviews zijn betrouwbaar, helaas. Hoe je checkt of een review wel betrouwbaar is, lees je hier.

Reviews op eigen website versus externe platformen

Als er reviews worden aangeboden, kan dat op verschillende manieren. Een aanbieder kan zelf reviews op zijn website (laten) plaatsen. Hier zijn wij altijd wat sceptisch over, want een aanbieder kan zo negatieve reviews weglaten, verwijderen of aanpassen. Dan is hetgeen wat je leest dus niet altijd volledig en eerlijk, en dus niet betrouwbaar.

Laat een aanbieder zijn klanten via een extern platform reviews plaatsen, dan is dat al een stuk betrouwbaarder. Simpelweg omdat de aanbieder hier geen censuur op kan toepassen. En deze reviews kan hij ook op zijn website laten zien. Betrouwbare platformen zijn onder andere:

  • Trustpilot
  • Trusted Shops (levert ook een keurmerk voor webshops)
  • Kiyoh
  • etc. etc.

Ook Google heeft een review-functie en biedt je betrouwbare reviews waar de aanbieder geen invloed op heeft.

Reviews van experts

Voor veel diensten zijn er websites die deze door experts laten reviewen. Denk bijvoorbeeld aan het welbekende Tweakers, nog steeds een betrouwbare naam als je op zoek bent naar elektronica. Maar ook voor andere diensten bestaan dit soort websites, zoals voor casino reviews.

Hierbij is het wel goed om rekening te houden met het feit dat sommige reviews betaald worden door de aanbieder. En dat de reviewer het daarom misschien wat mooier voorschotelt dan het in werkelijkheid is. Vaak staat er wel aangegeven dat het een affiliate review is.

Bedenk dan vooral dat de review misschien wel iets positiever uit kan vallen, maar dat dit soort platformen niet in zee gaan met oplichters omdat ze hun website snel op kunnen doeken als zij een wel heel positieve review geven die niet klopt. Er is dus geen reden om betaalde reviews door experts niet te vertrouwen.

Aantallen zeggen veel

Tref je een bedrijf aan met relatief weinig reviews? Er hoeft niets aan de hand te zijn, vooral niet als het een nieuw bedrijf is. Maar als het bedrijf claimt al jaren te bestaan en er slechts enkele reviews zijn die zonder meer uiterst positief zijn, dan is er vaak iets aan de hand.

Dan kunnen doet goed reviews zijn van niet-bestaande klanten, oftewel familie, vriendjes en personeel van het betreffende bedrijf, die zo proberen het bedrijf in een goed daglicht te stellen.

Ook als er wel meer reviews zijn en de laatste groep geeft steeds de maximale score terwijl de rest veel minder positief is, dan is dat vaak een teken dat er iets niet klopt en dat het bedrijf zijn imago probeert op te poetsen. Hetzelfde geldt als er veel reviews zijn zonder tekst, alleen een cijfer of sterren of minimale tekst als: goede levering.

Reviews bestaan altijd uit een mix van tevreden en minder tevreden klanten. Simpelweg omdat je nooit iedereen 100% tevreden kunt stellen, er dingen mis kunnen gaan en sommige mensen nooit tevreden zijn of een hoge waardering geven. Als je dus veel verschillende reviews aantreft, dan is dat een teken dat het betrouwbaar is.