Als je veel vanuit huis werkt, is het belangrijk om tijdens je werk goed te zitten. Een goede bureaustoel kan je al een heel eind op weg helpen, maar hoe kies je de juiste stoel voor jou?
Zithoogte en zitvlak
De zithoogte van een bureaustoel is al een van de aspecten die belangrijk zijn om goed te zitten. Iedereen heeft natuurlijk een verschillende lengte en ook het zitten aan je bureau heeft daarmee te maken. Anders kan je na urenlang zitten last krijgen van je nek of rug. Daarom is het handig om een stoel te kopen die je kan verstellen in hoogte. De meeste bureaustoelen hebben een hendel waarmee je de hoogte kan bepalen. Je benen moeten een hoek van 90 graden kunnen vormen als je beide voeten stevig op de grond hebt staan.
Het zitvlak mag ook niet te lang of te kort zijn. Een te kort zitvlak ondersteunt niet genoeg en zal een extra druk op je dijbenen veroorzaken. Met een te lang zitvlak kan je je benen niet goed naar achter plaatsen. Je hebt het ideale zitvlak gevonden als er nog een vuist tussen de stoel en je knieholtes past.
Arm- en rugleuning
Een goede bureaustoel is voorzien van een korte armleuning, die je kan verstellen zoals jij hem het liefst hebt. Dit kan in de hoogte, breedte of zelfs in de diepte bij sommige modellen. Het is belangrijk dat je armen goed ondersteund worden tijdens het werken. Dit zorgt voor extra ondersteuning aan de schouders en nek. Als de ellebogen net onder de schouders op de armleuning rusten, heb je een goede stoel gevonden.
De beste bureaustoelen hebben bij de rugleuning een s-vorm om je rug zo goed mogelijk te ondersteunen. De s-vorm probeert de natuurlijke kromming in je rug na te bootsen en op die manier de juiste ondersteuning te bieden. Je kan dan de bolling van de stoel instellen waar jouw rug het holst is. De meeste stoelen hebben een versteltraject van 6 cm. De meeste mensen kunnen hier hun juiste vorm wel in vinden. Mocht je nou een stuk kleiner of langer zijn dan de gemiddelde mens, kan je altijd opzoek naar een groter versteltraject. Zo kan je altijd de juiste pasvorm vinden voor een bureaustoel.
Soms kan de rugleuning ook meebewegen. Bij veel stoelen staat de rugleuning vast, maar sommige bureaustoelen hebben als extraatje een bewegelijke rugleuning. Het is aan jouw om te bepalen of je dit fijn vindt ja of nee. Bij een ergonomische bureaustoel kan je de rugleuning vastzetten of los laten staan en kan je ervoor kiezen om achterover te leunen.
De voet
De perfecte bureaustoel is voorzien van een voet met vijf steunpunten, of ook wel poten, zodat de stoel stabieler staat. Kijk hierbij ook naar de kwaliteit van de wielen die eronder zitten. Niet alle soorten wieltjes zijn geschikt voor alle vloeren. Je wil natuurlijk niet met je bureaustoel de vloer ruïneren. Ook is het voor je rug beter dat je de stoel gemakkelijk kan verplaatsen.
Materiaal
Bureaustoelen worden van verschillende materialen gemaakt. Als je gaat voor een stoel van bijvoorbeeld metaal, weet je zeker dat je een sterk materiaal te pakken hebt en dat je stoel niet zo maar kan breken. Je stoel gaat lang mee en kan in ieder geval tegen een stootje. Een goedkopere stoel is vaak ook van mindere kwaliteit. Des te zwaarder een persoon is, hoe groter de belasting op de stoel zal zijn bij het zitten en opstaan. Een stoel van kunststof zal dan bijvoorbeeld sneller breker.
De bekleding of de stof van je bureaustoel is ook belangrijk. Kies je voor een ademende stof, zal je deze makkelijker schoon kunnen houden. Mocht je dan eens iets morsen over je stoel, kan je dit gelijk goed schoonmaken. Ook kan een leren stoel fijn zijn, maar die kan in de zomer misschien te veel aan je vast plakken. Als je een stoel gaat uitzoeken, denk dan aan je eigen lichaamsbouw en je eigen voorkeuren. Op die manier zal je veel meer plezier halen uit je bureaustoel tijdens het thuiswerken.
BenS 803
Deze BenS 803 bureaustoel is een ergonomisch model en biedt veel mogelijkheden. De armleuningen zijn verstelbaar en ook de zitting en rugleuning kan je verstellen waardoor hij goed naar jouw lichaam kan vormen. Door de ergonomische vormgeving zorgt de stoel voor steun in je rug tijdens het werken. Daar profiteert je houding en ook je werk van.
TecTake Bureaustoel Benjamin
Als je flink wat uren achter een bureau doorbrengt, kan deze stoel je voorzien van het comfort dat je nodig hebt om goed te kunnen werken. Het is een degelijke bureaustoel, die qua prijs-kwaliteitverhouding een streepje voor heeft op de rest. Hij is in hoogte te verstellen en de wieltjes bewegen makkelijk mee over de vloer.
Clp Fire Gaming stoel
Deze bureaustoel is een echte eye catcher en zit ook nog eens lekker. De rugleuning heeft die mooie s-vorm waardoor je altijd goed blijft zitten. De leuning is echter niet te verstellen, daardoor kan deze stoel minder aantrekkelijk kan zijn voor wat langere mensen. Het zitvlak en de hoogte van de stoel zijn wel verstelbaar. Hij is gemaakt van kunststof en fijn imitatieleer, waardoor de stoel ook makkelijk schoon te houden is.
Ergolution Ergonomische Zadelkruk
Vind je een bureaustoel met die rugleuning maar vervelend, dan kan je natuurlijk ook gaan voor een bureaukruk. Met het juiste zitvlak en de juiste hoogte, zorgt dit er ook voor dat je rechtop blijft zitten. De ergonomie van het zadel garandeert een groot zitcomfort en is geschikt voor langdurig en intensief gebruik. Hij is traploos in hoogte verstelbaar en heeft een chromen voetkruis met vijf wielen.
SKLUM FHÖT COLORS
Wil jij een een goede bureau stoel, maar vind je het design ook wel heel belangrijk. Dan zit je bij deze stoel goed. Met het prachtige Scandinavische design en een industriële look. De hoogte van de stoel is te verstellen van 94 cm tot 103 cm. Daarnaast kan de bureaustoel roteren, heeft het een zitdiepte van 47 cm en weegt de stoel 11,45 kg. Het is natuurlijk belangrijk dat jij in jouw thuiskantoor lekker kunt zitten, maar met deze stoel wordt jouw kantoor ook nog eens een stuk mooier.