Het invullen van de belastingaangiftes is niet bepaald een leuk klusje om te doen. Het is dan ook niet zo vreemd dat het motto van de Belastingdienst als volgt luidt: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Voor het invullen van de belastingaangiftes is er van cruciaal belang dat je kijkt naar de loonheffingskorting. Deze korting zorgt er namelijk voor dat je aanzienlijk wat geld kunt besparen op jaarbasis. Wat is de loonheffingskorting precies? En wat moet je doen om deze korting te krijgen? Om hier achter te komen raden wij je aan om dit artikel even goed door te nemen, we zullen het je vandaag namelijk allemaal laten zien!

Wat is de heffingskorting?

Een loonheffingskorting is een vermindering van de inkomstenbelasting en nationale verzekering premies die je verschuldigd bent. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet heb je recht op een heffingskorting. Het bedrag van de heffingskorting bestaat uit 2 afzonderlijke delen. Een deel van de heffingskorting is een korting op de premies volksverzekeringen. Een ander deel is een korting op de inkomstenbelasting. Afhankelijk van je omstandigheden krijg je het totale bedrag van de heffingskorting, een deel van dat bedrag of helemaal geen heffingskorting. Ben je verplicht gedekt door de volksverzekeringen? Dan ontvangt je ten minste het bedrag van de heffingskorting voor de premies volksverzekeringen. Je moet wel voldoen aan de voorwaarden van de heffingskorting. Deze voorwaarden kun je onder andere terugvinden op de site van de Belastingdienst.

De verschillende soorten heffingskortingen

Goed, je weet nu wat een heffingskorting is. Het is dus een vermindering voor de inkomstenbelasting. Er zijn verschillende soorten heffingskortingen die we kunnen scharen onder het begrip loonheffingskorting. Om het wat makkelijker voor je te maken hebben we de twee belangrijkste heffingskortingen hieronder voor je op een rijtje gezet. Er zijn nog een aantal andere soorten aftrekposten zoals fiscaal partnerschap,  echter komen deze minder vaak voor. Deze zullen we dus niet bespreken.

 • Algemene heffingskorting

De algemene heffingskorting is een belastingvoordeel op je inkomstenbelasting. Het bedrag waarop je recht hebt, hangt af van je inkomensniveau. In 2021 zijn de heffingsbedragen voor mensen die de pensioenleeftijd nog niet hebben bereikt:

 • 2.837 euro voor mensen met een belastbaar inkomen onder de 21.043 euro.
  • € 2,837 – 5.977% x (belastbaar inkomen – € 21.043) voor mensen met een inkomen tussen € 21.043 en € 68.507.
  • € 0 voor personen met een inkomen van meer dan € 68.507.

Afhankelijk van het inkomensniveau heeft iedereen in Nederland recht op de algemene heffingskorting, dit geldt bijvoorbeeld ook voor expats. De heffingskorting wordt door je werkgever berekend en bijgeschreven op je belastingsaldo over je loon. Hierdoor hoef je niets te doen om deze heffingskorting te ontvangen. Partners hebben individueel recht op het voordeel, je kunt gebruik maken van de heffingskorting van je partner als zij een inkomen hebben dat ruwweg lager is dan €6.000. Mensen die gepensioneerd zijn, komen in aanmerking voor een verlaagde algemene korting, variërend van € 1.469 tot € 0 als het inkomen stijgt. Deze korting zal dus voor iedereen van toepassing zijn, ook voor de mensen die eigenlijk geen arbeid verrichten. Dit is anders bij de arbeidskorting.

 • Arbeidskorting

Iedere werknemer in Nederland heeft recht op de heffingskorting op arbeid (arbeidskorting of loonheffingskorting). Net als de algemene heffingskorting wordt de heffingskorting op arbeid door je werkgever berekend en toegepast op je loon. Dit zorgt er dus voor dat je ook deze korting automatisch ontvangt. Als je voor jezelf werkt, wordt de heffingskorting berekend bij het invullen van je jaarlijkse belastingaangifte. De hoogte van de arbeidskorting hangt af van hoeveel je verdient. In 2021 wordt de heffingskorting op arbeid als volgt berekend voor mensen die de pensioenleeftijd nog niet hebben bereikt:

 • €0-€10.108 inkomen = 4,581% x inkomen (arbeidsinkomen)
  • 10.108-€21.835 inkomsten = €463 euro + 28.771% x (inkomsten – €10.108)
  • 21.835-€35.652 = €3.837 + 2,663% x (inkomsten – €21.835)
  • €35.652-€105.736 = €4.205 – 6% x (inkomsten – €35.652)
  • €105.736 = €0

Mocht je meer informatie willen inzien met betrekking tot de hoogte van de loonheffingskorting dan raden wij je aan om even een kijkje te nemen op de site van de Belastingdienst. Hier staat namelijk veel meer informatie op. Mocht je er nog niet uitkomen dan is het mogelijk om de Belastingtelefoon te bellen. Hou er wel rekening mee dat het vaak ontzettend druk is en dat je lang in de wacht kan staan.

Zelfstandigen en de loonheffingskorting

We hebben het al even kort gezegd in dit artikel, echter is het van belang om hier even wat dieper bij stil te staan. Als je als zelfstandige actief bent kan je ook recht hebben op de arbeidskorting. Zolang je binnen de grenzen van hierboven valt heb je recht op deze korting. Je moet deze korting invullen tijdens het doen van de belastingaangifte over je inkomen. Dit is dus niet de BTW aangifte, maar de normale belastingaangifte die iedereen in ons land moet invullen. Deze aangifte zal vaak rond maart plaatsvinden, al heb je tot 1 mei om het allemaal in te vullen. Er zijn overigens nog veel meer soorten aftrekposten die je kunt gebruiken voor jouw onderneming. Wij raden je zeker aan om je hier in te verdiepen, het kan je namelijk aardig wat geld laten besparen.

Door middel van de loonheffingskorting ben je in staat om ieder jaar aanzienlijk wat geld over te houden tijdens de belastingaangifte. Als je in dienst bent hoef je je nergens zorgen over te maken, alles zal dan al voor je worden ingevuld. Ben je dus zelfstandig dan moet je er zelf even op letten. Mocht  je meer te weten willen komen over de loonheffingskorting dan raden wij je aan om een kijkje te nemen op de site van de Belastingdienst. Hier staat namelijk alles op wat je maar moet weten rondom deze aftrekpost.