tumb_magazines

In Nederland zijn er veel verschillende computerbladen verkrijgbaar. Maar welk computerblad past het best bij je? Om te bepalen welk computerblad het best bij je past heb ik de volgende categorieën aangemaakt om je goed te kunnen adviseren (totaal onafhankelijk, online magazines weggelaten zoals hardware info en tweakers):

Rookie  (Iemand die vrijwel niets weet van computertechniek)

Hobbyist (Iemand die wel eens een harde schijf en cd-rom heeft vervangen)

Pro (Iemand die van zijn computerhobby zijn beroep heeft gemaakt)

Hieronder een lijst met computermagazines die ik gekocht heb in de supermarkt, kiosk en de bekende boekhandel. Prijs is inclusief BTW (abonnementvoordeel weggelaten) en bij sommige bladen krijg je leuke extra’s zoals advertentietegoed en cd-tjes. Natuurlijk zijn de bladen via internet te bestellen, dus een link naar het betreffende magazine staat erbij vermeld.


computer_idee_tumb


Titel: Computer Idee
Prijs: € 3,25
Link: klik hier
Extra: Geen
Reclame: Gemiddeld
Pagina’s: 68
Pluspunten: Leuke gadgets
Minpunten: De opmaak kan duidelijker, redelijk veel reclame, slechts 62 pagina’s.

Voor de beginnende computeraar zijn de volgende topics wellicht interessant: phablets, cyberaanvallen, workshop Facebook,  tips en trucs, browsen met de hobbit, apps voor de wintersport, plaatjesplagiaat en SkyDrive.

In dit blad wordt met name gedacht aan de wat meer ervaren computeraar en de topics die hierbij aansluiten zijn: muziekprogramma’s, phablet, cyberaanvallen, workshop Facebook, tips en trucs, dirigentje spelen voor de webcam, HDR maakt het verborgene zichtbaar, browsen met de Hobbit, apps voor de wintersport, VPN workshop, plaatjesplagiaat en 3D printen.

Ook voor de professionele computeraar zijn er topics zoals: muziekprogramma’s, phablet, HDR maakt het verborgene zichtbaar, VPN workshop en 3D printen.


computer_totaal_tumb


Titel: Computer Totaal
Prijs: € 5,99
Link: klik hier
Extra: € 75,00 Euro AdWords tegoed
Reclame: Redelijk veel
Pagina’s: 116
Pluspunten: Goed formaat, duidelijke benchmarks.
Minpunten: Veel product placement.

 In dit blad 9wat een mooie opmaak heeft) komen de volgende onderwerpen aan bod voor de absolute beginnende computeraar: Gadgets, kantoorsoftware in de cloud, Apple-alternatieven, freeware, software, apps, games, hardware, hoe hackers hacken, online muziekdiensten, veilig videochatten, foto’s oud maken, al uw apparaten synchroniseren, GIF animatie maken,

Dit blad is perfect voor de hobbyist, er komen veel onderwerpen voorbij die voor een hobbyist erg nuttig kunnen zijn: Gadgets, overstappen op Apple, OS X 10.9 Mavericks, kantoorsoftware in de cloud, Apple-alternatieven, freeware, software, apps, games, hardware, hoe hackers hacken, online muziekdiensten, veilig videochatten, veilig internetten, sneller opstarten, al uw apparaten synchroniseren, GIF animatie maken, veiliger internetten,

Voor de professional staan er weinig vernieuwende artikelen in dit blad, sommige artikelen kunnen echter wel interessant zijn: veilig internetten, en veiliger internetten.


pc_active_tumb


Titel: PC Active
Prijs: € 4,95
Link: klik hier
Extra: PhotoDirector 4
Pagina’s: 92
Pluspunt: Weinig commerciële reclame.
Minpunt: Er wordt wel erg veel reclame gemaakt voor HCC.

PC Active is compleet vernieuwd, dit is gevolg van een doorstart in samenwerking met computervereniging HCC doordat PC Active eerder failliet was verklaard . Ik review alleen het blad van PC Active van januari 2014, eerdere uitgaves vallen niet onder deze review (en heb ik nooit gelezen).

In dit blad staan topics die voor de beginnende computeraar zeer interessant kunnen zijn zoals, paspoort gekraakt, Playstation 4 vs PC, Synchroniseren, Workshop Photodirector 4, Reportage onsterfelijke informatie, Opslaan in de cloud (Dropbox), IPS-beeldschermen, Cybercrime kat en muis spel, Charger doctor, Meer dan duizend woorden, Sketchup, Het Lab, Gegijzeld door Mallware, Navigeren met open source-apps en Fotograferen onder het vriespunt.

Naar mijn idee is PC Active nog op zoek naar zijn identiteit. Ik zie artikelen (Dropbox, Playstation 4 vs PC, Sketchup) voorbij komen die met name gericht zijn op de absolute beginner. Daarnaast zie ik een paar artikelen die echt gericht is op de specialist (Arduino,  ANDROiD lek, comprimeer meer). Ik zou dit blad willen adviseren aan iemand die niet echt bezig is met de laatste trends maar meer aan iemand die zo nu en dan eens iets met computers doet.

Ook voor de specialist staan er nuttige artikelen in zoals het Arduino (handig voor de wietkweker) project,  ANDROiD lek, Reportage onsterfelijke informatie, IPS-beeldschermen, Charger doctor, comprimeer meer, Fotograferen onder het vriespunt. Maar voor wie echt de laatste trends volgt op computergebied zou ik dit blad niet willen adviseren.


pcm_tumb


Titel: PC Magazine (PCM)
Prijs: € 6,25
Link: klik hier
Extra: € 75,00 Euro AdWords tegoed, korting op kindvriendelijke ANDROiD tablets.
Reclame: Normaal
Pagina’s: 124
Pluspunt: Duidelijke benchmarks, duidelijke layout, 124 pagina’s.
Minpunt: Product placement aanwezig.

Voor de beginnende computeraar staan er interessante artikelen in zoals: De duistere kant van het internet, kabel vs glasvezel vs adsl, appwatch, speakerdocks, smartphones, tablets, camera’s, software reviews, huishoudboekje en Facebook privacy.

Aan de hobbyist is goed gedacht, onderwerpen die hier voor op toepassing zijn zijn: Thuisnetwerken, 12 switches, netwerktechnologie TCP/IP, draadloos via het stopcontact, kabel vs glasvezel vs adsl, forward, appwatch, speakerdocks, smartphones, tablets, camera’s, alternatieven Microsoft Office, software reviews, Adobe Photoshop Elements 12, huishoudboekje, mobiele besturingssystemen, Facebook privacy, iTunes radio en bestanden delen.

Voor de professional is er ook voldoende leesmateriaal zoals: Thuisnetwerken,  12 switches, netwerktechnologie TCP/IP, draadloos via het stopcontact, kabel vs glasvezel vs adsl, forward, smartphones, tablets, alternatieven Microsoft Office, software reviews, GenyMotion, Adobe Photoshop Elements 12, mobiele besturingssystemen en bestanden delen.


tips_en_trucs_tumb


Titel: Tips & Trucs
Prijs: € 4,25
Link: klik hier
Extra: geen
Reclame: Weinig
Pagina’s: 76
Pluspunt: Straight to the point, creative artikelen.
Minpunt:Formaat, alleen verkrijgbaar in de boekhandel.

Einde ondersteuning XP is een mooi artikel en voor iedereen van toepassing die Windows XP in bezit heeft en in de toekomst niet van plan is over te stappen!

Voor de “rookie” kan ik me voorstellen dat dit blad soms niet even makkelijk te volgen is, echter wordt er vaak in Tips en Trucs een stappenplan toegevoegd waardoor het redelijk te doen is. Voor de beginnende computeraar zijn de topics einde ondersteuning XP, zeker interessant, Netflix en online betalen.

Voor de hobbyist is dit een zeer bijpassend blad. Onderwerpen die voor een al redelijk ervaren computerhobbyist kan zijn: einde ondersteuning XP, documenten bewerken, zelfbouw NAS, Netflix, Freeware, checklist harde schijf, alternatieve browsers, fun met fonts, online betalen en fotobewerking.

Voor een professional is dit ook een leuk en nuttig blad. De volgende topics komen in aanmerking voor een professional in dit blad: einde ondersteuning XP, documenten bewerken, zelfbouw NAS, Freeware en fun met fonts.


tips_en_trucs_special_tumb


Titel: Tips & Trucs Special
Prijs: € 5,99
Link: klik hier
Extra: Niks
Reclame: Redelijk veel
Pagina’s: 100
Pluspunt: Veel nuttige handleindingen, maarliefst 100 pagina’s, overzichtelijk.
Minpunt: Prijs

In dit blad komen de volgende onderwerpen aan bod die van toepassing is op de absolute beginnende computeraar: Onderhoud, antivirussoftware, veilig online en smartphone kwijt.

4_halve_ster_goud

Voor de hobbyist is dit ook een uitstekend blad en komen de volgende onderwerpen aan bod: Onderhoud, antivirussoftware, veilig online, EHBO voor het netwerk, een slot op de cloud, browserextensies, voorkom spam, laat uw kind veilig surfen, partitioneren: wat & hoe, back-up en herstel, orde in de cloud, back-up smartphone en data terughalen.

In dit blad komen ook een paar artikelen voor die gericht zijn op de professional zoals: EHBO voor het netwerk, een slot op de cloud, laat uw kind veilig surfen, back-up smartphone en data terughalen.


c_t_tumb


Titel: C’t (Computer Techniek)
Prijs: € 6,45
Link: klik hier
Extra: € 75,00 Euro AdWords tegoed
Reclame: Normaal
Pagina’s: 148
Pluspunt: Maar liefst 148 pagina’s, formaat, uitgebreide benchmarks, uitgebreide reportages.
Minpunt: Alleen verkrijgbaar in de boekhandel, bevat product placement.

Voor een beginnende computeraar kan dit een bittere pil zijn, maar hier en daar zijn er wel onderwerpen te vinden die een hobbyist zeker zullen aanspreken: tablet aankoopadvies en mail-apps.

In dit blad staan ook interessante topics die voor een hobbyist interessant kunnen zijn zoals: nieuws, tablet aankoopadvies, 3D printen, droom-pc,  TV tweaken, harde schijven test, email archiveren, mail-apps, pc verslaat console, grafische kaarten, gaming monitoren en randapparatuur voor gamers.

Dit blad is echt een blad voor de specialist, dit is meteen al te zien aan het originele nieuws die niet in andere bladen voorkomt. Interessante topics voor de speciallist zijn o.a.: tablet aankoopadvies, Big Data analyseren, 3D printen, droom-pc,  TV tweaken, biometrie beveiliging, harde schijven test, massaopslag, e-mail archiveren, e-mail tracking, mail-apps, datageheugen, pc verslaat console, grafische kaarten, gaming monitoren en Arch Linux.


chip_tumb


Titel: CHIP
Prijs: € 5,49
Link: klik hier
Extra: € 75,00 Euro AdWords tegoed
Reclame: Redelijk veel
Pagina’s: 124
Pluspunt: Maar liefst 123 pagina’s, lijkt geen product placement aanwezig, goed onderbouwd, mooie layout, goede benchmark,
Minpunt: Niet overal verkrijgbaar

Voor de absolute beginner kan dit blad wellicht een beetje to much zijn maar toch staan er topics in die er interessant kunnen zijn: gadgets, console oorlog, leuke websites, Windows sneller maken, een snellere smartphone of tablet, beste all-in-one pc’s, muziek streamen, nieuwe apps, portable apps, genealogie en de  gevolgen van slijtage.

Voor de hobbyist is dit blad aan de ene kant een aanrader, aan de andere kant staan er in dit blad weinig handleidingen. Topics die hobbyisten aan kunnen spreken zijn: Gadgets, console oorlog, leuke websites, maak je computer sneller, pc in topconditie, maak Windows sneller, netwerk upgraden, kies een SSD, een snellere smartphone of tablet,CPU/GPU-gids,beste all-in-one pc’s, muziek streamen, nieuwe apps, overzicht hardware, IGZO-displays, freeware, portable apps,genealogie, de  gevolgen van slijtage, nieuwe Gmail, Powerline, Tips en trucs. Mocht je al veel kunnen doen zonder handleiding dan is dit een perfect blad voor de hobbyist!

4_halve_ster_blauw

Dit blad is zeer de moeite waard voor de professional. CHIP heeft van alle bladen die ik bekeken heb het meest interessante nieuws. Topics die interressant kunnen zijn: BITCOIN, spionagetechnieken, het Darknet na Slik Road, gratis games leveren veel geld op, console oorlog, leuke websites, netwerk upgraden, kies een SSD, een snellere smartphone of tablet, CPU/GPU-gids, nieuwe apps, overzicht hardware, IGZO-displays, freeware, genealogie, Gmail, powerline, Belvedere en Tips en Trucs.


computer_easy_tumb


Titel: Computer Easy
Prijs: € 3,45
Link: klik hier
Extra: CD + € 75,00 Euro AdWords tegoed
Reclame: Redelijk veel
Pagina’s: 76
Pluspunten: Goedkoop, zeer duidelijke handleidingen.
Minpunten: Alleen verkrijgbaar bij de boekhandel, klein formaat.

tomz_beste_review_tip_groen

In dit blad wordt je eenvoudig op weg geholpen door middel van de meegeleverde CD. Dit is met name handig voor de mensen die soms nog moeilijkheden ondervinden met het internet. Op de CD staat een zeer makkelijke navigatiestructuur die je makkelijk leidt naar de programma’s die in het blad genoemd worden. Belangrijke topics in dit blad voor de absolute beginner zijn online bankieren zonder zorgen, Chrome apps, maak je eigen website, op vakantie voor een habbekrats, overstappen naar een andere provider, Microsoft SkyDrive, tips en tools, downloaden, tablet, laptop of toch een pc, 10 tips voor je verzameling, de beste gratis software, huishoudboekje met WinBank, zet startmenu terug in windows 8 en een wachtwoord voor alles.

3_sterren_goud

In dit blad komen de volgende topics aan bod die zeker interessant kunnen zijn voor een hobbyist, maak je eigen website,  tips en tools,  downloaden en huishoudboekje met WinBank.

1_ster_blauw

Voor een professional staat er weinig nieuws in dit blad, wat overigens niet erg is. Dit blad is er duidelijk op gericht om de mens met wat minder computerkennis toch te voorzien van computerkennis en dat is maar goed ook!